T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ERZURUM / AZİZİYE - Sultan Abdulhamid Raylı Sistemler Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Raylı Sistemler Nedir ?

Gelişen ulaşım sektörünün özellikle Raylı Sistemler kısmında yetişmiş insan gücü ihtiyacı günden güne artmaktadır. Yeni açılan bu okulumuzda gerek Demiryolları gerekse Metro sistemlerindeki gerekli olan eğitimler verilmektedir. Okulumuz Raylı Sistemler Teknolojisi Alanında Makine, inşaat ve Elektrik-elektronik dalları ile eğitime başlayacaktır.

Bu alanımız TCDD ve MEB arasındaki Protokole dayalı olarak sektörün ihtiyaçları doğrultusunda eğitim verecektir.

RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ ALANI DALLARI

1) Raylı Sistem İnşaat

2) Raylı Sistem Makine

3) Raylı Sistem Elektrik-Elektronik

 

1- RAYLI SİSTEMLER MAKİNE: Raylı sistem araç bakım, onarımcısı ve servise hazırlayıcısının sahip olması gereken, makinelerin bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Raylı sistem araç bakım ve onarımcılığının yeterliliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

2- RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK-ELEKTRONİK: Raylı sistemler katener ve sinyal sistemlerinin kontrolü, bakımı ve onarımı, sistemin her zaman aktif hâlde tutulması işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Raylı sistemler elektrik elektronikçiliğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

3- RAYLI SİSTEMLER İNŞAAT: Raylı sistem yol bakım ve onarımcısının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Raylı sistem yol bakım ve onarımcısının sahip olması gereken yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Raylı sistem yol teknisyeni, çoğunlukla açık ortamlarda ve arazilerde çalışırlar. Yol teknisyenleri hareketli olarak çalışmayı seven, dinamik ve takım çalışmasına uygun hareket edebilen, sürekli öğrenmeyi seven, sorumluluk alabilen ve kendini yenileyebilen niteliklere sahip olması gerekir.

 

Raylı sistem taşıt teknisyeni, genellikle taşıt üzerinde sürücü olarak ya da taşıt veya vagon üzerinde açık havada, atölye vb. yerlerde çalışırlar.

 

Raylı sistem elektrik-elektronik teknisyeni, genellikle arazi ve bina içinde çalışırlar.

 

Raylı sistem işletme-trafik teknisyeni, zamanının çoğunu kapalı ortamda çalışarak

geçirir. Bu meslek elemanı trafik işletme sistemlerini ve haberleşme (sinyalizasyon, telsiz, telefon, faks vb.) araçlarını ve sistemlerini kullanırlar.  

İŞ BULMA İMKÂNLARI

2018-2019 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığının TCDD ile yapmış olduğu protokol ile açılan Raylı Sistemler Teknolojisi alanı, yapılan işbirliği sayesinde büyük ölçüde TCDD’ nin ihtiyaç duyduğu elamanlar yetişerek bu kurumda iş imkanı bulabileceklerdir.

 

Ayrıca son yıllarda özellikle büyük şehirlerde belediyelerin işletmesinde bulunan hafif raylı sistemler ve tramvay toplu taşıma hat uzunlukları sürekli artmakta ve bu alanda ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Raylı sistemler alanından mezun olanlar, belediyelere bağlı bulunan hafif raylı sistemler ve tramvay işletmelerinde çalışabileceği gibi, bu sektöre yeni girmeye başlayan özel kurum ve kuruluşlarda çalışma imkânı bulabilir.

 

Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir. Bu alanda Meslek yüksek okulunda öncelikle ön lisans seviyesinde eğitim verilmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.05.2018 - Güncelleme: 31.05.2018 15:23 - Görüntülenme: 5158
  Beğen | 9  kişi beğendi